“Kraken; dat mag tegenwoordig toch niet meer?”
1 november 2017

Sinds de invoering van de Wet Kraken en Leegstand is kraken per 1 oktober 2010 bij wet verboden. Toch merken we nog regelmatig dat er veel onduidelijkheid is rondom kraken. Zo heerst nog vaak de opvatting dat kraken ook met de nieuwe wet pas mogelijk is na één jaar leegstand. Dat was met de vorige wet namelijk wel het geval. Wat is er met de invoering van de wet eigenlijk veranderd? Hoe werkt het nu? Loopt uw pand pas na een jaar leegstand risico op kraak of al vanaf dag één?

Voor oktober 2010 was kraken onder bepaalde omstandigheden toegestaan. Werd een pand namelijk langer dan een jaar niet gebruikt, dan mocht het pand gekraakt worden en werden de krakers niet vervolgd. Mits ze niet op heterdaad werden betrapt en er geen opzettelijke beschadigingen werden veroorzaakt. Met het intreden van de nieuwe wet doet de leegstandstermijn niet meer ter zake, kraken is hoe dan ook strafbaar.

Straffen voor kraken
Kraken is daarmee opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. Krakers riskeren een celstraf van één jaar en bij geweld kan het oplopen tot twee jaar en acht maanden. Maar er zijn bijzonder weinig mensen veroordeeld: in krakersstad Amsterdam tussen 2010 en 2014 zeven, blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. De risico’s van het kraakverbod voor krakers waren in het begin niet duidelijk. Nu de wet zeven jaar geldt weten ze dat de praktijk meevalt. De straffen zijn niet hoog, als het al tot een veroordeling komt.

Ontruimingsverzoek: Eigenaar moet spoedeisend belang aantonen
Nadat in 2010 de wet in werking trad, wordt er in de praktijk niet automatisch ontruimd, alleen bij een heterdaad. In plaats daarvan verwijst de politie vaak door naar een civielrechtelijke procedure. Er moet getoetst worden of een eigenaar een concreet spoedeisend belang heeft (bijvoorbeeld een aanstaande overdracht of sloop van het pand) dat zwaarder weegt dan het woonbelang van de krakers. N.B. dit kan dus betekenen dat de rechter besluit dat de kraaksituatie in stand wordt gehouden doordat het spoedeisend belang niet kan worden aangetoond (bijvoorbeeld omdat er nog geen getekende koopovereenkomst ligt). Mocht dit echter gunstig uitpakken voor de eigenaar, dan mag hij nog niet tot uitvoering van het vonnis overgaan, de krakers mogen namelijk nog hoger beroep tegen het vonnis aantekenen. Het is dus van belang dat u een sterke zaak opbouwt, maar beter nog dat u voorkomt dat krakers überhaupt uw leegstaande pand kunnen kraken!

Beter voorkomen dan genezen
Kraken gaat dus onverminderd door. Echter, wanneer uw pand door ons tijdelijk wordt beheerd door het plaatsen van startende ondernemers of tijdelijke bewoners, ontstaat er een situatie waarin een kraakpoging direct wordt gezien als huisvredebreuk (er werken of wonen immers al mensen!). Zo kan de politie direct optreden en bent u beschermd. Het mooiste hierbij: dit is voor u geheel kosteloos en door een opzegtermijn van 28 dagen blijft u flexibel. Weten hoe tijdelijke bescherming voor u zou kunnen werken? Neem dan vandaag nog contact met ons op.