Handige interieurtips voor het inrichten van je ruimte

Het kiezen van kleuren en het inrichten van een (kleine) ruimte vergt soms wat improvisatie. In deze blog legt Jamie, oprichtster van Jamie in Huis, je uit hoe je dit het beste kunt aanpakken. Met Jamie in Huis maakt zij van ieder huis een thuis door middel van een uniek interieuradvies.

Kleur
We beginnen met de basis: kleur. Kleur kan je eenvoudig aanbrengen in je ruimte zonder de wanden te schilderen. Denk bijvoorbeeld aan kleur in je meubels zoals bij een kast, bank of tafel. Met accessoires kan je je ruimte perfect aankleden en tot een geheel maken. Die accessoires kan je bijvoorbeeld in één of twee kleuren afstemmen.

Kleur heeft verschillende uitwerkingen op je gemoedstand. Sommige blauw tinten kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk kunt slapen. Dit is handig in een studeerruimte, maar niet in de slaapkamer. Rood is een uitdagende kleur, bij het zien van deze kleur gaat ons hart vaak sneller kloppen. Rood is goed voor de eetlust, probeer het maar eens uit… Ga eens eten in een restaurant met rode verlichting. Wedden dat je eetlust groter is?

Groen is een echte natuurtint, het geeft een harmonieus en rustig gevoel. Dit kunnen we natuurlijk wel gebruiken wanneer we thuis komen van een drukke dag.

Welke kleuren kunnen we dan het beste gebruiken voor een kleine ruimte?
Door lichte en aardse tinten te gebruiken creëer je een rustige en ruimtelijke uitstraling. Zelf heb ik in dit geval gekozen voor een kleuren pallet uit The Little Greene collectie. Deze tinten vullen elkaar aan en frissen elkaar op. Het gebruik van een accentkleur is in dit geval de Normandy Grey 79. Om te zorgen dat deze tint wordt versterkt kun je daarbij warme grijstinten gebruiken. Vrijwel alle houtsoorten kun je eindeloos combineren met de kleur groen. Zo kan het zomaar zijn dat het oude bruine kastje van oma weer prachtig tot zijn recht komt.

Dit in combinatie met het gebruik van stoere materialen zorgt voor een industriële look. De verlichting van de Ikea collectie Hektar kan het plaatje helemaal compleet maken.

Indeling
Wanneer je beperkte ruimte hebt is het altijd belangrijk om deze ruimte op een goede manier te benutten. Als je beperkt bent tot één leefruimte waar je slaapt, woont en studeert of werkt moet je creatief zijn met het plaatsen van meubels. Hierbij geef ik je een aantal tips waar je wellicht iets aan kunt hebben .

Een hoogslaper biedt uitkomst voor een kleine ruimte, je kunt de ruimte onder het bed namelijk goed benutten als studeer hoekje, een plek waar je je kleding kast plaats, maar je kunt hier natuurlijk ook je bank neerzetten.

In een kleine ruimte is het niet altijd nodig of mogelijk om je bank tegen de muur aan te zetten. Je kunt dan achter de bank een soort ‘wand’ creëren door er planten neer te zetten. Zo creëer je bijvoorbeeld ook een scheiding tussen je woon- en slaapgedeelte.

Last but not least: Heb je een gebrek aan zitplaatsen? Leg kussens op de grond. Deze kun je eenvoudig opstapelen als je ze niet nodig hebt. Heb je geen ruimte voor een eettafel? Gebruik een opklaptafel, dat neemt bijna geen ruimte in beslag. Plaats hoge kasten en gebruik de gehele hoogte van een wand als opbergruimte, niet alleen de hoogte waar je bij kunt.

Voor extra tips of advies op maat: www.facebook.com/Jamieinhuis.