Nederland stijgt op lijst gelukkigste landen

Nederland staat op de zesde plaats van de gelukkigste landen ter wereld. Dat blijkt uit het World Happiness Report 2017 van de Verenigde Naties. Daarmee zijn we dit jaar een plaats gestegen, ten koste van Canada. Noorwegen is maandag verkozen tot het gelukkigste land ter wereld. Vorig jaar stond het land nog op de vierde plek.

Na Noorwegen volgen Denemarken, IJsland, Zwitserland en Finland in de top-5 van gelukkigste landen. De top-10 landen zijn allemaal ontwikkelde en welvarende landen, maar volgens het rapport is welvarendheid niet de enige factor die ertoe doet. Geluk wordt in het rapport gedefinieerd aan de hand van meerdere factoren als gelijke verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, kwaliteit van de zorg en vrijheid.

Het minst gelukkige land van de wereld is de Centraal-Afrikaanse Republiek, voorafgegaan door Burundi en Tanzania. De Verenigde Staten staan op de veertiende plek op de lijst, omdat er weinig sociale vangnetten zijn en relatief veel corruptie is. China is niet gelukkiger dan 25 jaar geleden, hoewel het sindsdien een snelle economische groei heeft doorgemaakt. Dat vertaalt zich alleen niet tot meer geluk. In de afgelopen 25 jaar is het land niet gelukkiger geworden. China staat op de 79e plek.

Gezondheid

Het Centraal Bureau voor de Statistiek brengt op dezelfde dag ook cijfers. Vorig jaar noemde 88 procent van de Nederlandse volwassenen zich gelukkig. Een kleine drie procent noemt zichzelf ongelukkig en de overige groep zegt gelukkig noch ongelukkig te zijn. Volgens het CBS speelt vooral gezondheid een belangrijke rol bij geluk. Van de mensen die hun gezondheid beoordelen als (zeer) slecht is maar 58 procent gelukkig. Bij degenen die wel gezond zijn is dat 94 procent.

World Happiness Report
Het rapport met gelukkigste landen is een initiatief van de Verenigde Naties dat regeringen wil stimuleren om het belang van hun burgers voorop te stellen. Een agentschap van de VN publiceerde de lijst maandag, op de Internationale Dag van het Geluk. De lijst komt tot stand op basis van vragen aan inwoners van meer dan 150 landen over zaken als inkomen, gezondheid en vrijheid.