‘Kansen zien die niet voor de hand liggen en buiten de gebaande paden denken’

Al ruim 18 jaar zorgt leegstandsbeheerder Dé Vastgoedbeschermer landelijk op een eigenwijze en eigentijdse manier voor de best mogelijke tijdelijke en structurele oplossingen voor leegstaande panden en complexen. Vastgoedjournaal stelt vijf vragen aan Jeroen van de Coolwijk, directeur bij Dé Vastgoedbeschermer.

VJ: Nu er grote vraag naar kantoorruimte bestaat, komt het voor dat uw opdrachtgever u vraagt om bepaalde ruimtes met opzet leeg te houden in afwachting van een nieuwe ‘grote’ huurder?

Jeroen van de Coolwijk: “Nee, dat maak ik in de praktijk niet mee. In de gebieden waar veel vraag naar kantoorruimte is, bestaat er vaak ook een actieve kraakscene. Het is dan juist verstandig om voldoende gebruik aan een gebouw te geven om zo krakers geen gelegenheid te geven en een afdoende juridisch kader te hebben richting de eigenaar en het openbaar ministerie. Daarnaast vinden eigenaren en makelaars het prettig als ook in grotere kantoorgebouwen er voldoende mate van levendigheid is. Dit komt de bezichtigingen met potentiële partijen vaak ten goede.

Ziet Dé Vastgoedbeschermer een verschuiving in de soort van tijdelijke ‘opvulling’ van de leegstand: bijv. minder verhuurd aan jongeren/studenten en meer aan bijv. flexkantoorgebruikers.
JvdC: “Wij zien inderdaad een verschuiving naar tijdelijke invulling met ondernemers of flexwerkers die op zoek zijn naar flexibele werkruimte. Dit zien we vooral gebeuren bij kantoorgebouwen die niet binnen afzienbare tijd worden herontwikkeld.”

Herkent Dé Vastgoedbeschermer de trend dat tijdelijke verhuur nog steeds bezig is aan een opmars ten opzichte van anti-kraak?

JvdC: “Deels. Door de verruiming van de leegstandswet hebben partijen, veelal woningcorporaties, een langere periode om tijdelijk te verhuren. Dit gaat ten koste van het reguliere bruikleen bij een kortere leegstandsperiode, ofwel anti-kraak. Dit neemt overigens niet weg dat het aloude anti-kraak nog steeds actueel is en breed wordt ingezet in onze markt.”

Hoe denkt Dé Vastgoedbeschermer dat de leegstandsmarkt er over 10 jaar uit zal zien?
JvdC: “Er zullen altijd periodes van leegstand zijn, ongeacht het economische en/of politieke klimaat. Daarnaast denk ik niet dat vandalisme, diefstal, kraak en andere risico’s tegen die tijd te verwaarlozen zijn. Leegstand is maatschappelijk ‘not done’, dus eigenaren zullen altijd genoodzaakt zijn om een adequate invulling te geven aan leegstand door middel van tijdelijke verhuur of anti-kraak.“

En een bonusvraag: hoeveel m2 aan vastgoed heeft u op dit moment in beheer? En wat voor soort vastgoed is het (kantoren, woningen, scholen, winkels etc)?
JvdC: “We houden het aantal m2 niet bij, dus daar kan ik geen antwoord op geven. We beschermen wel de meest uiteenlopende panden, van een bunker tot een voormalig ziekenhuis en van een woning tot een kantorencomplex.”

Bekijk het artikel op Vastgoedjournaal.nl.